Wat is een vpn server?

23 nov 2021 Algemeen

Iets dat steeds populairder wordt, is het gebruik van een vpn server. Een VPN-verbinding, ook wel Virtual Private Network genoemd, is een particulier netwerk waarmee meerdere apparaten op afstand met internet kunnen worden verbonden. Een vpn is gemaakt van de client, de software van het apparaat en een server waar uw gegevens naartoe worden verzonden. De client fungeert als een netwerkadapter waarbij al uw verkeer via het netwerk wordt versleuteld voordat het naar de server gaat, wat een beveiligingslaag aan uw netwerk toevoegt. Er zijn ook andere voordelen aan het gebruik van een vpn-netwerk die veel bedrijven gunstig vinden.

Veelgebruikte termen

Er zijn enkele termen die vaak opkomen bij deze soort services. Een van deze termen is ftp server, wat staat voor file transfer protocol. De ftp wordt gebruikt om bestanden uit te wisselen tussen computers waarvan de ene de server is en de andere de client. FTP maakt  standaard geen gebruik van encryptie, dus protocollen doet dan de versleuteling. Een protocol is SFTP dat SHH gebruikt om een ​​veilige FTP-verbinding tussen computers te krijgen. Het andere protocol is FTPS dat in plaats daarvan SSL gebruikt. Het verschil is dat SFTP sneller werkt bij bulkbewerkingen en bij FTPS moet je aangeven dat je een beveiligde verbinding gebruikt.

VPN soorten.

Net zoals de meeste dingen zijn er ook verschillende soorten vpn beschikbaar. Er zijn twee basistypen vpn, namelijk een VPN voor externe toegang en een site-to-site VPN. Met een VPN voor externe toegang kunnen de gebruikers verbinding maken met privénetwerken en op afstand toegang krijgen tot de services en bronnen via internet via een beveiligde verbinding. Dit type vpn is handig voor zowel zakelijke gebruikers als thuisgebruikers. Site-to-site vpn, ook wel route-to-router vpn genoemd, kan het ene netwerk verbinden met een ander netwerk op een andere geografische locatie. Dit is erg handig voor bedrijven met kantoren in verschillende landen en locaties om elk netwerk verbonden te houden via veilige en privé communicatie.

Je VPN gebruiken

Er zijn verschillende manieren om vpns te gebruiken. Een VPN kan uitzonderlijk sterk zijn in combinatie met een firewall. Dan regels en IP-adressen instellen, kunt u de toegang van bijbehorende services met de verstrekte IP-adressen beperken en online privé blijven. Een VPN kan echter ook worden gebruikt om verbonden te blijven met gegevens die anders niet beschikbaar zouden zijn, zoals wanneer u het kantoor verlaat maar toch met vertrouwelijke kantoorgegevens wilt werken. Dit zijn twee grote toepassingen van vpn voor bedrijven, maar als thuisgebruiker kun je het ook gebruiken om privé te blijven en geld te besparen door een vpn te gebruiken.

Voordelen van een vpn server

Er zijn voordelen voor zowel bedrijven als thuisgebruikers wanneer u een vpn aanschaft. Een voordeel is de mogelijkheid om geo-locked inhoud te omzeilen. Sommige websites, met name entertainment websites, hebben meestal verschillende inhoud voor elk regio. Dit betekent dat sommige alleen beschikbaar zijn in die regio’s, waar een vpn je toegang kan geven. Een vpn zorgt ook voor veiligheid door anonimiteit en een beveiligde verbinding voor werken op afstand. De vpn zal laten zien dat de netwerkinformatie van een andere locatie komt en kan veilige toegang geven tot vertrouwelijke informatie. Het bespaart u ook geld door kosteneffectieve beveiliging te zijn en beschermt u tegen prijstactieken.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+