Een prepaid betaalkaart is ervoor gemaakt om op een makkelijke manier geld te kunnen opnemen in het buitenland en veilig en snel te kunnen betalen of boekingen doen. Dit doe je zonder geld te lenen via je creditcard, waardoor je niet in het rood komt te staan waardoor je onvoorziene kosten vermijdt. Prepaid betaalkaarten zijn er in verschillende soorten en maten, welke we op deze pagina toelichten. Ook geven we je een aantal waardevolle tips bij het vergelijken van de prepaid betaalkaart.

Hoe werkt een prepaid betaalkaart

De prepaid betaalkaart is ideaal wanneer je grip wilt houden op je uitgaven, maar wel veilig en snel wilt kunnen betalen in binnen- en buitenland. Een prepaid kredietkaart verschilt namelijk van de standaard betaalkaart in het feit dat je niet meer geld uit kunt geven dan dat je zelf op de kaart hebt gestort. Dit werkt dus eigenlijk vergelijkbaar als een prepaid simkaart.

Een prepaid betaalkaart wordt ook wel prepaid kredietkaart of prepaid creditcard genoemd en werkt bijna hetzelfde als een standaard creditcard, het enige verschil is dat je deze vooraf moet herladen omdat je alleen met het geld dat op de prepaid kaart staat kunt betalen. Je gaat dus nooit over je limiet heen. Verder geldt dat je geheime code de toegang verschaft tot je tegoed, dus geef deze nooit aan anderen! Als je kredietkaart gestolen is, moet je dan ook direct je kaart laten blokkeren om te voorkomen dat er geld vanaf wordt gehaald. Het geld wat nog op je kaart stond wordt aan je terugbetaald.

Voor wie is een prepaid creditcard geschikt?

Deze prepaid kaart is oorspronkelijk op de markt gebracht door geldverstrekkers om mensen die niet in aanmerking komen voor een standaard creditcard evengoed een mogelijkheid te geven om veilig te betalen (creditcards hebben namelijk een extra veiligheid) en zodat zij ook een hotel, vlucht of huurauto kunnen boeken. Dit kan in sommige gevallen namelijk alleen met een creditcard. Mensen die niet in aanmerking komen voor zo’n standaard betaalkaart, kunnen dus gebruik maken van de prepaid kredietkaart. Tegelijkertijd geniet je met een prepaid betaalkaart van dezelfde voordelen als de standaard creditcard. Weten of de prepaid kredietkaart voor jou geschikt is en weten wat de voordelen zijn? Dat lees je op de pagina prepaid creditcard.

Prepaid betaalkaarten vergelijken

Bij het vergelijken van prepaid betaalkaarten doe je er goed aan om op de volgende zaken te letten:

  • Het limiet van de betaalkaart. Het gaat hier om een jaarlijks limiet! Bedenk vooraf dus goed wat je allemaal met de kredietkaart wilt betalen. Limieten schommelen tussen de €1.000 en €10.000.
  • Jaarlijkse kosten. Dit betreft het bedrag wat je jaarlijks standaard voor de betaalkaart kwijt bent.
  • Kosten van betalingen . Banken berekenen een bepaald kostenpercentage over je betalingen en pinbedragen. Betalingen binnen de Eurozone zijn vaak kosteloos. Deze bedragen kunnen veel verschillen. Beoordeel daarom waar (binnen- of buitenland) je de prepaid betaalkaart gaat gebruiken en waarvoor.
  • Kosten voor herladen . Als je dit online doet (of via een app) is dit tegenwoordig vaak kosteloos. Check dit wel even bij de bank.
  • Extra service en garanties . Zoals betalingsbescherming en garantie bij niet ontvangen van een levering of het annuleren van boekingen. Deze extra services en garanties zijn afhankelijk van de aanbieder.