Een prepaid creditcard heeft de voordelen dat je, net als met een standaard creditcard, snel en veilig kan betalen bij bijvoorbeeld restaurants, hotels en het kopen van vliegtickets.Ook kan je hiermee over de hele wereld geld pinnen bij pinautomaten. Erg handig dus om bij je te hebben op vakantie! Het verschil van deze creditcard ten opzichte van een standaard creditcard is dat je geen geld kan uitgeven dat je niet hebt, daarom wordt deze kaart ook wel een debitcard genoemd. Er zit namelijk geen bankrekening gekoppeld aan de kaart. Prepaid creditcards moet vooraf worden opgewaardeerd door een bedrag vanaf je bankrekening op de kaart te storten. Bij sommige creditcard maatschappijen kan je ook via iDeal een bedrag storten.

Waarom een prepaid creditcard?

Het grootste verschil tussen een prepaid creditcard en een standaard creditcard is dat je met de prepaid kaart niet in de min kan komen te staan en ook geen geld kan lenen. Dit betekend dat wanneer het saldo van je prepaid card lager is dan het bedrag dat je wilt betalen, je niet kan betalen. Op = op. Zo voorkom je rood staan en het betalen van hoge rentes.
Met een prepaid creditcard kan je wel net als een standaard creditcard veilig betalingen doen in het buitenland en online. Betalingen via de creditcard hebben vaak een aflevergarantie en een aankoopverzekering. Bestel je iets online maar krijg je het niet geleverd? Dan kan je beroep doen op de aflevergarantie van de creditcard en kan je (afhankelijk van de situatie) je geld terug krijgen.

Voor wie is de prepaid creditcard?

Iedereen kan een prepaid creditcard aanvragen, ook als je niet in aanmerking komt voor een standaard creditcard. De prepaid versie is vooral aantrekkelijk voor werklozen, studenten of mensen die in het verleden schulden hebben gemaakt. Hieronder een aantal redenen waarom een prepaid creditcard goed bij jou past:

 • Geen inkomenscheck van de bank.
  Omdat je bij een standaard creditcard in de min kan komen te staan en geld kan lenen, wilt de bank bij de aanvraag van de creditcard de zekerheid dat jij een inkomen hebt. Ben je werkloos of student? Dan wordt het lastig om door deze check heen te komen.
 • Een BKR registratie.
  Wanneer je een standaard creditcard aanvraagt, krijg je een BKR-registratie. Dit betekend er officieel bekend is dat jij (via je creditcard) een lening hebt lopen. Ook kan je een negatieve BKR-registratie op je naam hebben. Deze kan je oplopen wanneer je schulden hebt, of gehad hebt. Je kan dan bij de meeste instanties geen lening afsluiten. Een standaard creditcard is namelijk ook een vorm van een lening.
 • Uitgaven wilt beperken.
  Met een prepaid creditcard kan je niet meer uitgeven dan het bedrag dat je zelf op je creditcard hebt gestort. Wanneer je bijvoorbeeld niet meer dan €200 per maand wilt uitgeven via je creditcard, kan je dat gemakkelijk in de hand houden door maximaal €200 op je prepaid card te storten.
 • Wanneer je met een veiliger gevoel wilt betalen in het buitenland.
  Wanneer je met een creditcard betaald ben je bij de meeste aanbieders verzekerd wanneer u een bijvoorbeeld een product of dienst niet geleverd krijgt. De verzekeringen die bij de prepaid creditcard horen verschillen per aanbieder, dus houdt hier rekening mee wanneer je prepaid creditcards gaat vergelijken.
 • Wanneer je een creditcard wilt meegeven aan uw kind(eren) of partner dat een maximaal bedrag mag gebruiken.
  Wanneer je een maximaal bedrag aan iemand wilt meegeven, komt een prepaid card goed uit! Het kan niet gestolen worden, zoals contant geld. En er kan ook niet meer uitgegeven worden dan dat er maximaal op de creditcard staat.

Prepaid creditcard aanbieders

Er zijn veel verschillende aanbieders van prepaid creditcards. Hieronder vind je een overzicht. Sommige aanbieders komen uit het buitenland, maar deze kunnen de moeite waard zijn om te overwegen:

 • Viabuy
 • Prepaid mastercard Classic
 • Money2Go
 • DB Card Prepaid Mastercard
 • Prepaid Visa World Card
 • ANWB Prepaid Card
 • Skrill
 • Paysafe
 • Cash passport
 • Mywirecard
 • 3V prepaid visa card
 • Mycard2go visa
 • Moneypass prepaid mastercard
 • Net +
 • Neteller MasterCard
 • GWK Mastercard

Kosten van een prepaid creditcard

Hoewel je met een prepaid creditcard niet bang hoeft te zijn voor (onverwachte) kosten aan rente, is de creditcard niet kosteloos. De kosten van deze kaart zijn verschillend per aanbieder. Zo brengt bijvoorbeeld de ene aanbieder aanschafkosten voor de kaart in rekening, een ander laat je jaarlijks een bedrag betalen voor het bezit van de prepaid creditcard en een derde laat je voor beide betalen. Daarnaast kunnen er ook kosten voor het opwaarderen van de kaart in rekening worden gebracht. Dit kan een vast bedrag zijn, of een betaald percentage van het opgewaardeerde bedrag.
Wat voor jou het voordeligst is hangt af van wat je met de card wilt doen. Neem je hem bijvoorbeeld eens per jaar mee op vakantie om wat geld achter de hand te hebben wanneer je pinpas niet geaccepteerd wordt? Dan waardeer je de kaart misschien slechts één keer per jaar op en doe je er goed aan om een prepaid creditcard te kiezen met lage jaarlijkse kosten.
Wanneer je de card vaker gebruikt en daarom ook meerdere keren per jaar opwaardeert, is het verstandig om te kiezen voor een prepaid card met lage opwaardeer kosten.

Bedenk goed voor welke doelen jij een creditcard wilt aanschaffen. Een prepaid creditcard kan voordelig zijn als je hem niet vaak gebruikt, maar een standaard creditcard is bij veelvuldig gebruik vaak goedkoper en je kan hier altijd mee betalen. Het nadeel hiervan is wel dat je rood kan komen te staan en dan hoge rentes moet betalen.

Voor- en nadelen van een prepaid creditcard

Om een goede keuze te kunnen maken, zetten we even de voor-en nadelen voor je op een rijtje. Zo heb je een goed overzicht en kun je beoordelen of de prepaid creditcard bij je past.

Voordelen van een prepaid creditcard

 • Aflevergarantie
 • De prepaid creditcard is voor iedereen.
  Iedereen kan deze card aanvragen, er is namelijk geen inkomenscheck en geen BKR-registratie.
 • Controle over je uitgaven.
  Je kan namelijk nooit meer geld uitgeven dan op je prepaid card staat.
 • Aankoopverzekering.
  Wanneer je aankopen doet met een creditcard, zijn deze aankopen bij de meeste creditcard maatschappijen verzekerd tegen defect, verlies of diefstal.
 • Over de hele wereld veilig kunnen betalen.
  Een creditcard is wereldwijd het meest geaccepteerde betaalmiddel. Een creditcard is op vakantie erg handig om achter de hand te hebben wanneer je pinpas niet wordt geaccepteerd. Daarnaast kan er door fraude of oplichting nooit meer geld van je gestolen worden dan het bedrag wat op je prepaid creditcard staat. Je hoopt natuurlijk nooit door fraude veel geld kwijt te raken, maar met de prepaid card kun je de schade wel beperken.

Nadelen van een prepaid creditcard

 • Hoge kosten.
  Wanneer je de prepaid creditcard vaak gebruikt en daarom vaak moet opwaarderen, kunnen de kosten flink oplopen. Overweeg dan om voor een standaard creditcard te kiezen en goed in de gaten te houden dat je hiermee niet rood komt te staan.
 • Op = Op.
  Met de prepaid creditcard kan je niet rood staan. Wanneer je een aankoop wilt doen, maar er niet genoeg geld op je card staat, kan je deze aankoop dus niet betalen.